Lukrets
Om verdens natur
Oversat af Ellen A. og Erik H. Madsen

1998, 2. oplag 2012
277 sider, ill. af Karen Margrethe Høskuldsson
Kr. 300,00 (vejl. i.m.)


Oversat - og gendigtet på heksametre - fra latin efter 'De rerum naturea'. Romeren Lukrets levede 96-55 fvt. 
Dette store læredigt - 7414 vers - handler ikke om Lukrets, men om den tankeverden, han havde tilegnet sig fra grækeren Epikur (341-271 fvt.) og gjort til sin egen. Som sådan leverer værket den mest omfattende og sammenhængende indføring i Epikurs materialistiske virkelighedsforståelse (atomlære) og heraf udledte beskrivelse af sanserne, verdens skabelse og indretning og - ikke mindst - af livets mening og etik, baseret på hedonismen (lystlæren) hinsides al religion. Og som sådan er det et af antikkens helt store værker, i anskuelse og livsmod helt anderledes end Platon og mere vidtgående og moderne end Aristoteles - men ikke uden afsæt i begge. Blandt Albert Einsteins mest elskede bøger.

Om den danske udgave skrev Erik Ostenfeld i tidsskriftet Sfinx: "Det er nu en ren fornøjelse for alle typer danske læsere at orientere sig i dette hovedværk i vores kultur. Man er tilmed godt hjulpet af noter og indledning. Forlaget skal roses for initiativet... kan varmt anbefales."

Nils Gunder Hansen i Berlingske Tidende: "Selvom man som læser blidt og forunderligt vugges af heksametrene gennem alt, hvad der er i verden, stiller værket også krav til tanken: der argumenteres og deduceres, mens der synges... Side om side med denne i egentligste forstand filosofi på vers står så utroligt smukke og sansemættede beskrivelser af naturens fænomener, og genkendelige og erfaringsnære analyser af menneskets lod til alle tider."

Martin Zerlang i Politiken: "Det er imponerende gengivet i den danske oversættelse, hvor man som læser kan blive ganske oceanisk i hovedet af de rullende  heksametre."

Pedro i Ekstra Bladet: "En bog, der glæder hjertet og fylder hjernen. *****"
CMS med søgemaskineoptimering og ehandel