Foucault5S
Michel Foucault
Omsorgen for sig selv
Seksualitetens historie 3
Oversættelse og indledning ved
Mogens Chrom Jacobsen
Omslagsill.: vægmaleri fra Pompeji
2004
250 sider
kr. 275,00 i.m.
foto1a
Oversat fra fransk efter 'Le souci de soi', Editions Gallimard 1984.
Omsorgen for sig selv er bind 3 i det stort anlagte seksualitetsprojekt, som Michel Foucault (1926-84) påbegyndte i 1976 med det teoretisk ansporende bind Viljen til viden og fortsatte i 1984 med Brugen af nydelserne - læs mere under disse bind om værket som sådan.

I nærværende værk er det den græske og romerske antik omkr. det 2. årh. evt., der står i fokus, og her bliver det mere og mere tydeligt, at den stadige kultivering af seksualiteten - dens spilleregler, idealer, praksisser etc. - tjener et andet mål end blot at indstifte en seksualmoral: nemlig at bære en individualiseringsproces, hvorved selvet træder frem og lærer at begå sig som oplyst, tempereret og ansvarligt individ. Seksualiteten er på en måde den primære bane, hvorpå man træder sig selv - sit selv - i at træde i karakter og blive en myndig, reflekteret og autonom størrelse. Det er netop 'omsorgen for sig selv', der er det centrale i alle de hensyn og indsatser på det seksuelle felt, man må øve sig i og forfine. I forhold til den græske antik omkr. det 4. årh. fvt. - se Brugen af nydelserne - er det derfor nu, hvor ægteskabet og familien spiller en større samfundsøkonomisk rolle, forholdet til kvinden/hustruen, der står i fokus, og ikke så meget forholdet til drengene (pæderastien) - der dog endnu pågår, men i en noget ændret skikkelse.  
"...fine overblik over seksualiteten som selvkunst... der er i Foucaults særlige blik en eminent og imponerende invitation til at tænke anderledes." - Rune Lykkeberg i Information.
"Vi er i den klassiske antik. En tankefortættet og dybt stimulerende analyse." - Christian Graugaard i Politiken.
CMS med søgemaskineoptimering og ehandel